20.05.2017 19:42

Jak w 10 minut zmienić niejadalne Awokado w idealnie dojrzałe

KATEGORIA: INSPIRACJE
5474
KATEGORIA: INSPIRACJE

Kupując awokado często okazuje się ono twarde i niedojrzałe, pomimo tego, że wykazaliście się niezwykłą przebiegłością w sklepie, gdzie większość owoców była niedojrzała, ale ten, który wybraliście metodą przebierania i ugniatania, jest gotowy do zjedzenia. Oczekiwanie na to, że awokado dojrzeje w czasie, kiedy masz jeszcze na nie ochotę, może być bardzo bolesne i zwykle kończy się rozkrojeniem surowego i wyrzuceniem do kosza. 

Ale nie musi tak być. Zamiast umieszczać twarde awokado w papierowej torebce, czekając kilka dni, aż zmięknie, można dodać je do sałatki lub obiadu niemal od razu - za pomocą tej prostej metody, która „dojrzewa” zupełnie twardy owoc w ciągu zaledwie 10 minut. Wszystko czego potrzebujesz to piekarnik, folia aluminiowa, blacha do pieczenia i… niedojrzałe awokado.

Oto przepis na miękkie awokado w 10 minut

Rozgrzej piekarnik do około 100 stopni Celsjusza. Opakuj awokado folią aluminiową, umieść je na blaszce i wsadź do pieca.

Odczekaj 10 minut

Możesz w tym czasie sprawdzić Facebooka, uciąć sobie małą drzemkę lub zadzwonić do mamy. Tylko pamiętaj, aby sprawdzić postępy u naszego zielonego potworka w wyznaczonym czasie.

Twardszym owocom może to zająć odrobinę dłużej, ale gdy stwierdzicie, że awokado jest już przyjemnie miękkie, wstawcie je następnie na chwilę do lodówki, aby się schłodziło. 

Cała operacja nie trwa długo, a efekt zaskoczy nawet najbardziej zatwardziałe awokado.

Czytaj więcej
Udostępnij znajomym