12.06.2017 19:49

10 powodów dlaczego warto jeść truskawki

KATEGORIA: INSPIRACJE
14472
KATEGORIA: INSPIRACJE

Truskawki czerwone, w kształcie serca owoce, są nie tylko smaczne, ale również bogate w niezbędne składniki odżywcze, które zapewniają mnóstwo niesamowitych korzyści zdrowotnych. Truskawki obniżają również cholesterol, są bogate w witaminy B1, B2, B3, B6, witaminę A, witaminę K i witaminę E. Oto kilka powodów, dla których warto dodać truskawki do diety.

Zapobiegają chorobom serca

Truskawki zawierają niezbędne składniki odżywcze, takie jak przeciwutleniacze i flawonoidy, które zapobiegają gromadzeniu się złego cholesterolu, który może powodować zatykanie tętnic. Ponadto, truskawki mają właściwości przeciwzapalne i jest to jeden z najważniejszych powodów, aby jeść więcej truskawek.

Poprawiają pamięć

Jeśli próbujesz poprawić swoją pamięć, warto dodać kilka truskawek do swojego codziennego planu żywienia. Zawierają fisetin, naturalnie występujący flawonoid, który pomaga zwiększyć pamięć.

Wzmacniają układ odpornościowy

Bogate w witaminę C, truskawki pomagają wzmocnić swój układ odpornościowy i chronią przed infekcjami. Filiżanka truskawek zawiera 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Tak więc upewnij się, że jesz wystarczająco dużo truskawek w sezonie truskawkowym.

Zapobiegają cukrzycy i zaparciom

Jeśli masz zaparcia, należy zwiększyć spożywanie ilości błonnika. Truskawki są bogate w błonnik i pomagają kontrolować poziom cukru we krwi i zapobiegać cukrzycy. Diabetycy mogą jeść truskawki, nie martwiąc się, gdyż truskawki mają niski indeks glikemiczny 40.

Poprawiają kondycję skóry

Truskawki są bogate w przeciwutleniacze i witaminę C, które pomagają spowolnić proces starzenia i utrzymać zdrową skórę bez zmarszczek na dłużej. Truskawki są również naturalnym źródłem kwasu salicylowego, łagodząc skutki trądziku.

Pomagają uniknąć raka

Ponieważ truskawki są bogate w przeciwutleniacze, pomagają one zapobiegać rakowi. Przeciwutleniacze jak zeathanacins i luteina hamują wzrost komórek nowotworowych.

Wzmacniają kości

Jednym z najważniejszych powodów, aby jeść truskawki, jest wzmacnianie kości. Truskawki są bogate w potas, mangan i kilka niezbędnych minerałów, które pomagają zachować zdrowe kości.

Pomagają schudnąć

Truskawki są niskokaloryczne (jedna filiżanka ma tylko 53 kalorii) i pomagają schudnąć. Truskawki są bogate w błonnik, który pomaga na dłużej uzyskać poczucie sytości. Dodatkowo wysoka zawartość witaminy C przyspiesza metabolizm i pomaga organizmowi spalić więcej kalorii szybciej.

Zapobiegają wypadaniu włosów

Truskawki zawierają kwas foliowy, kwas elagowy, witaminy B5 i witaminę B6, które chronią włosy przed wypadaniem. Zawierają również minerały, takie jak magnez który zapobiega rozwojowi grzybów i łupieżu.

Idealne dla kobiet w ciąży

Z uwagi na wysoką zawartość kwasu foliowego, truskawki pomagają w rozwoju mózgu niemowlęcia, rdzenia kręgowego i rozwoju czaszki.

Czytaj więcej
Udostępnij znajomym