27.10.2017, 10:36

Sztuczki kuchenne, o których nie miałeś pojęcia!

KATEGORIA: CIEKAWOSTKI
126932
KATEGORIA: CIEKAWOSTKI

Wiele osób w kuchni spędza dużo czasu, dlatego warto ułatwić sobie życie paroma sztuczkami. Poniższe rady i tricki zdecydowanie pomogą w ogarnięciu tego całego "gotowania" i innych czarów kulinarnych. Dzięki nim dowiecie się również jak łatwo sprzątać uciążliwe powierzchnie (np. metalowe garnki).

 

 

1. Jak wyczyścić metal?

Bardzo skutecznym środkiem do czyszczenia naczyń i powierzchni z metalu jest mieszanka octu i proszku do pieczenia. Nie jest szkodliwa, a bardzo dobrze działa.

 

 

 

 

2. Sposób na perfekcyjne jajko sadzone?

Nic prostszego! Po wbiciu pożądanej ilości jajek na patelnię zwyczajnie dolewamy odrobinę wody, która sama uformuje nam wymarzone danie.

3. Zapach deski do krojenia

Drewno bardzo łatwo wchłania zapachy, a nie jest niczym miłym kroić jedzenie na brzydko pachnącej desce. Przekrojenie na pół cytryny i przetarcie nią deski nie tylko wyciągnie brzydkie zapachy, ale jeszcze pozbędzie się za nas przebarwień!

4. Idealne odgrzanie prosto z mikrofalówki

Czy można idealnie coś podgrzać w mikrofalówce, aby nie było zbyt gorące ani całkiem suche? Da się! Wystarczy razem z jedzeniem włożyć do urządzenia szklankę z wodą :)

5. Szybki sposób na przyprawy

Zioła z oliwą z oliwek nadają się do naprawdę wielu dań, a jak mieć ich spory zasób zawsze pod ręką? Wystarczy zamrozić je w pojemniku na kostki lodu, zachowają swoją świeżość i bardzo ułatwią np. robienie sosu do makaronu!

6. Drylowanie

Jeśli kiedykolwiek będziecie mieć problemy z pestkami w owocach czy warzywach, to wiedzcie, że łyżka do lodów sprawdza się przy tym znakomicie.

7. Obieranie owoców

Obieranie owoców często jest bardzo problematyczne i nużące, ale wystarczy wcześniej włożyć owoc na 20 sekund do mikrofalówki, a skórka niemalże sama odejdzie! Tak samo można pozbyć się wierzchniej warstwy czosnku.

8. Brzydki cukier

Cukier ma tendencję do zbrylania się, co nie jest ani ładnym widokiem, a i umniejsza też walorom smakowym. Aby zapobiec zbrylaniu się, wystarczy włożyć do cukierniczki skórkę pomarańczy :)

9. Ratunek dla patelni

Aby zapobiec rdzewieniu i ogólnemu uszkodzeniu patelni wystarczy od czasu do czasu wysypać na nią sól.

10. Problemy z kipieniem

Ile to razy garnek nam wykipiał w kuchni? Odpowiedź brzmi: zbyt wiele. Żeby nie było już z tym problemu, wystarczy na garnku umieścić drewnianą łyżkę.

 

 

Która z porad Was najbardziej zaskoczyła? :)

Czytaj więcej
Udostępnij znajomym