13.07.2017 08:31

Smaczne i zdrowe – żelki domowe! Jak je zrobić?

KATEGORIA: CIEKAWOSTKI
12726
KATEGORIA: CIEKAWOSTKI

Jeśli jesteś dużym fanem żelek, to nie uwierzysz, że do tej pory sam tego nie spróbowałeś! Jedyne czego potrzebujesz, to kilka prostych składników i foremki. A jeśli jesteś fanem kwaśnych pyszności, to damy Ci też wskazówkę jak przerobić zwykłe żelki na super kwaśne!

Lista składników:

  1. około 85g żelatyny smakowej (koniecznie zawierającej cukier)

  2. 7g zwykłej żelatyny

  3. 1/3 szklanki wody 

  4. ½ łyżeczki kwasku cytrynowego ( jeśli chcemy, żeby nasze żelki były kwaśne)

  5. I jakaś foremka, na przykład taka:

Instrukcja przygotowania:

 

  1. Ręcznik papierowy popsikaj sprayem do pieczenia, następnie przetrzyj nim delikatnie foremki w których będą się znajdować żelki.

  2. W małej misce zmieszaj ze sobą obydwa rodzaje żelatyny i wodę, a następnie zostaw w pokojowej temperaturze na około 10 minut, aby żelatyna mogła zmiękczyć się pod wpływem wody.

  3. Podgrzej miskę w mikrofalówce przez 30 sekund, a po wyjęciu wymieszaj. Jeśli cukier się rozpuścił i mieszanina wygląda przejrzyście i jednolicie, to przelej ją do kubka miarowego, jeśli nie, włóż ponownie do mikrofalówki na następne 10-15 sekund.

  4. Później należy wlać powstałą mieszaninę żelatyny do foremek.

  5. Formę włóż do lodówki na około 20 minut, po tym czasie misie są już gotowe do wyjęcia z foremek. Można je zrobić z dowolnymi kolorami i smakami żelatyny!

  6. Żelki przechowywać można w lodówce albo w temperaturze pokojowej. Są zdatne do spożycia jeszcze przez kilka tygodni.

A jak sprawić, żeby nasze żelki stały się kwaśne?

Po tym, jak żelatyna była w mikrofalówce i mieszanka jest przejrzysta i dobrze wymieszana, należy wmieszać ½ – ¼ łyżeczki kwasku cytrynowego, tyle sekretu! A wrażenia niezapomniane ;)

Czytaj więcej
Udostępnij znajomym