26.06.2017 09:35

Nowy hit imprezowy – jadalne balony z helem! Jak je zrobić?

KATEGORIA: CIEKAWOSTKI
5312
KATEGORIA: CIEKAWOSTKI

Hit nie tylko wśród dzieci, ale także i dorosłych. Idealne na każdą okazją. Możesz niewielkim wysiłkiem zaskoczyć swoich znajomych!

Czego będziemy potrzebować do zrobienia tego magicznego przysmaku prosto z przyszłości?

  •  7 gramów żelatyny
  •  2 łyżki wody
  •  1 filiżanka cukru
  •  2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  •  ⅔ filiżanki syropu kukurydzianego (niegęstego)
  •  ½ filiżanki wody
  •  ½ łyżeczki soli
  •  termometr kuchenny
  •  rurkę winylową
  •  zbiornik z helem
  •  sznurek

 

Instrukcja wykonania:

1. W małej miseczce mieszamy ze sobą 7 gramów żelatyny i 2 łyżki wody, odstawiamy na jakiś czas.

2. Do garnka wrzucamy filiżankę cukru, 2 łyżki skrobi kukurydzianej, ⅔ syropu kukurydzianego (koniecznie o niedużej konsystencji), ½ filiżanki wody i ½ łyżeczki soli. Mieszamy wszystkie składniki ze sobą i podgrzewamy.

3. Mieszankę składników staramy się doprowadzić do 124°C, po czym wyłączamy ogrzewanie.

4. Następnie trzeba wmieszać do ogrzanej mikstury żelatynę i całość odizolować od źródła ciepła.

5. Przyczepiamy rurkę do zbiornika z helem. Przy pomocy taśmy izolacyjnej upewniamy się, że jest dobrze umiejscowiona.

6. Zanurzamy drugi koniec rurki w mieszaninie i staramy się nabrać nieco gęstej cieczy na nią tak, aby cały otwór był zaklejony

7. Ostrożnie odkręcamy zbiornik z helem tak, żeby gaz mógł zacząć się ulatniać.

8. Kiedy zaczyna się formować balon staramy się tak manipulować rurką, aby uformować odpowiedni kształt.

9. Kiedy jesteśmy już zadowoleni z kształtu i rozmiaru prosimy kogoś o zawiązanie sznureczka zatrzymującego gaz w naszym balonie.

10. Staramy się związywać balon od razu po wyciągnięciu rurki, aby nie uciekł nam z niego gaz.

11. Et voilà! Nasze dzieło gotowe! Możemy się delektować zarówno tym, jak ten kosmiczny przysmak wygląda, jak i smakiem!

Czytaj więcej
Udostępnij znajomym