„Biologicznie ulepszone” banany powstały z genów pobranych ze ich rosnącej tylko w Papui Nowej Gwinei odmiany – bogatej w witaminę A, jednak trudnej w uprawie. Geny te połączone zostały z „tradycyjnym” bananem Cavendisha.

Badania naukowców z politechniki Queensland ufundowała fundacja Billa i Melindy Gates, która na eksperymenty przeznaczyła przez ostatnie 10 lat 7.6 miliona dolarów. Najnowsza publikacja z Wiley’s Plant Biotechnology Journal potwierdza skuteczność stworzonej przez genetyków testowej uprawy w Australii. Utworzone w wyniku modyfikacji genetycznej owoce nie tylko dostarczą spożywającym je osobom zalecanej dawki witaminy A, a nawet jej dwu-krotność, przekraczając najśmielsze oczekiwania badaczy.
Profesor James Dale, nadzorujący starania australijskich naukowców, przyznaje: „Lata eksperymentów dały nam szansę na stworzenie wzbogaconego o witaminę A banana, stąd też bierze się jego złoto-pomarańczowy kolor, zamiast zwykłego kremowo-żółtego”.

„Te rezultaty i ich publikacja to ogromny krok do przodu w naszych dążeniach żeby dostarczyć bardziej odżywczą dietę cierpiącym z powodu niedożywienia społecznościom Afryki. To działa. Przetestowaliśmy setki różnych wariantów genetycznych [bananów] w naszym laboratorium w Queensland, aż osiągnęliśmy najlepszą ich kombinację”, mówi profesor Dale. „Wyselekcjonowane geny przesłaliśmy do Ugandy, gdzie włączone zostaną do rosnących tam dziko bananów, co pozwoli nam przekonać się co do ich skuteczności w praktyce”, dodaje badacz.
Następnym krokiem dla naukowców jest przetestowanie „superbananów” w praktyce, w Ugandzie, żeby upewnić się, czy odkrycie sprawdzi się na szeroką skalę. Pieczone banany to podstawowa część diety wielu wiejskich obszarów kraju, a uprawa i spożycie wzbogaconych w witaminę A owoców znacząco polepszy zdrowie żyjących w biedzie Afrykańczyków.

Szacuje się, ze nawet 750 000 afrykańskich dzieci co roku umiera z powodu powikłań wywołanych niedoborem witaminy A, a setki tysięcy więcej tracą przez niego wzrok. Pomimo wcześniejszych starań ekologów i dietetyków, skala problemu w samej tylko Ugandzie wzrasta w zatrważającym tempie – zwiększyła się z 20% do 38% pomiędzy rokiem 2006 a 2011.
Czy jesteś za genetycznym ulepszaniem żywności, jeśli proces ten ratuje życia?
Liczba głosujących: 16
Tak - 88%
Nie - 13%