02.05.2018, 16:00

Japończycy odkryli sposób na warzenie alkoholu z drewna

KATEGORIA: CIEKAWOSTKI
3288
KATEGORIA: CIEKAWOSTKI

Być może już niedługo miłośnikom alkoholu będzie dane skosztować nowego, intrygującego trunku. Japońscy naukowcy opracowali metodę na pozyskiwanie alkoholu… z drewna.

Japończycy wierzą, że ich wynalazek trafi do sprzedaży już w 2021 roku. Rzekomo smakuje on podobnie do alkoholi warzonych w drewnianych beczkach.

Aby zamienić drewno w pitny alkohol, naukowcy najpierw ścierają korę drzewa na pastę, a następnie poddają ją procesowi hydrolizy z użyciem enzymu celulozy, aby wytrącić z niej cukier.

Pozyskany w ten sposób cukier fermentowany jest z użyciem drożdży. Dzięki użyciu opatentowanego procesu obróbki niewymagającego ciepła, naukowcom udało się sprawić, że powstały w ten sposób alkohol zachowuje oryginalny aromat drewna, z którego powstał.

Podczas eksperymentów, do stworzenia alkoholu używano drzewo cedrowe, brzozowe i wiśniowe. Wykorzystanie 4 kilogramów surowego materiału pozwoliło na pozyskanie 3.8 litra napoju o 15% zawartości alkoholu etylowego. Siła trunku jest więc podobna do tej charakteryzującej inny znany japoński trunek – sake.

„Nasza metoda sprawia, że alkohol jest zdatny do picia i zachowuje przyjemny aromat. To dlatego, że nie używamy w jej toku wysokich temperatur ani kwasu siarkowego”, tłumaczy profesor Kengo Magara, naukowiec stojący za nowym odkryciem.

Odkrycie „drewnianego alkoholu” nastąpiło przypadkiem, podczas gdy badacze szukali metody na zamianę materiału ze ściętych drzew w ekologiczne paliwo.

„Pomyśleliśmy – czemu nie? To interesujący pomysł, tworzyć alkohol z ogólnodostępnego tutaj materiału, takiego jak drzewa”, mówi Kengo. Naukowiec liczy na to, że dzięki uzyskaniu wsparcia ze strony prywatnego inwestora, nowy rodzaj trunku wkrótce trafi do sprzedaży.

“W Japonii znajdziemy wiele lokalnych gatunków drzew, mamy nadzieję, że w przyszłości nasi klienci będą mogli cieszyć się smakiem alkoholi wytwarzanych z drzew ściśle związanych z danym regionem naszego kraju, oferujących unikalny aromat i smak”, kończy profesor Kengo Magara.

Spróbowalibyście alkoholu z drewna?

Tak
Nie

Liczba głosujących: 22

Tak - 100%

Nie - 0%

Czytaj więcej
Udostępnij znajomym