18.05.2014 10:50

10 najbardziej tradycyjnych polskich potraw

KATEGORIA: CIEKAWOSTKI
33419
KATEGORIA: CIEKAWOSTKI
Opinie o Polakach na świcie są różne, jednak jeśli chodzi o jedzenie, to wszyscy wiedzą, że najlepsze są polskie kobiety i potrawy.

Bigos

Bigos jest prawdziwą staropolską potrawą i uwielbia go większość Polaków. Jest popularnym daniem zarówno na obiad, jak i na kolację, a żadne święta nie mogą się bez niego obejść. Każdy przygotowuje bigos na inny sposób, ale potrawa ta zawsze jest pyszna.

Pierogi

Pierogi są popularne na całym świecie i kojarzą się z naszym krajem. Wprawdzie na całym świecie występują podobne potrawy, lecz o innej nazwie, jak np. ravioli, tortellini czy wonton, jednak to nasze polskie pierogi są najsmaczniejsze. Można je podawać na słono ze smażoną cebulka lub boczkiem (pierogi ruskie, pierogi z mięsem, z kapustą i grzybami) lub na słodko z cukrem i śmietanką (z truskawkami, z poziomkami, z jagodami).

Ogórki

Ogórki kiszone Polacy ukochali sobie już dawno temu, ponieważ znakomicie nadają się jako przekąska do „kieliszka”. Ponadto sok z kiszonych ogórków jest bogatym źródłem witaminy C. Jednak mieszkańcy zachodnich krajów nie przepadają za tą potrawą, a na sklepowych półkach znajdziemy co najwyżej pikle, odpowiednik naszych korniszonów.

Czernina

Czernina jest potrawą, którą jada się jedynie w Polsce, ale nawet niektórzy rodacy moją opory z konsumpcją tej zupy. Nie wiadomo czy stoi za tym polska literatura, bowiem „Pan Tadeusz” przysporzył czerninę złą sławę, czy fakt że zupę tę przyrządza się z rosołu oraz… krwi kaczki (rzadziej kury lub królika). Niemniej jednak, jest to klasyczna polska potrawa.

Kaszanka

Kaszanka jest przyrządzana z podobnych składników, co czernina, jednak jest ona bardziej popularna wśród Polaków. Jest to rodzaj kiełbasy, którą produkuje się z kaszy, krwi oraz innych wieprzowych podrobów. Są osoby, które zajadają się przysmażaną kaszanką z cebulką, ale są też tacy, którzy nigdy nie mieli jej w ustach.

Golonka

Golonka jest jedną z największych bomb kalorycznych wśród polskich potraw. Ta potrawa sama w sobie jest niezwykle tłusta, przyrządza się ją bowiem ze świńskiej nogi, a dodatkowych kalorii dodaje podawane z nią piwo oraz zawiesisty sos. Niektórzy nie wyobrażają sobie jedzenia tego tłustego mięsa, a inni nie wyobrażają sobie życie bez golonki z musztardą. Niemniej jednak jest to bardzo popularna staropolska potrawa.

Wołowe flaki

Wołowe flaki to zupa, bez której nie obejdzie się żadne wesele, urodziny, chrzciny, komunia czy inna rodzinna uroczystość.Ta potrawa rozgrzewa żołądek i jest często lekiem na kaca, a przyrządza się ją z ugotowanych żołądków.

Chrupiący chleb ze smalcem

Polacy uwielbiają zajadać się chrupiącym chlebem posmarowanym smalcem. Nie jest to wprawdzie szczególnie wyrafinowana potrawa, lecz gości prawie na każdym weselu jako staropolski przysmak i zawsze wokół smalcu stoi mnóstwo koneserów tego zwierzęcego tłuszczu.

Tatar

Tatar jest polskim przysmakiem, który nie jest serwowany w niektórych restauracjach, bowiem składa się on głównie z surowego mięsa. Jednak odpowiednio przyprawiony oraz podany z surowym jajkiem i posiekaną cebulką jest prawdziwym oraz sycącym przysmakiem.

Salceson

Salceson jest jedną z najbardziej znanych polskich potraw, która nie tylko apetycznie wygląda, ale również znakomicie smakuje. Mankamentem jest jednak jego skład, albowiem jest on zrobiony z głowizny, czyli z niczego innego jak z: języka, uszu, mózgu oraz oczu świni.
Czytaj więcej
Udostępnij znajomym