04.07.2017 09:34

Naleśniki na campingu? Bez problemu!

KATEGORIA: CIEKAWOSTKI
386
KATEGORIA: CIEKAWOSTKI

Śniadanie na gorąco w środku lasu? Czy to nie brzmi jak marzenie? Poniżej przedstawiamy naleśniki z ogniska, które są tak łatwe do zrobienia, że zaczniecie się zastanawiać dlaczego nigdy na to nie wpadliście i musieliście się odżywiać batonami energetycznymi podczas wycieczki pod namioty. A najlepsze, że mieszanka naleśnikowa jest zdatna do spożycia nawet do 6 tygodni po zrobieniu, więc można ją zrobić jeszcze w domu przed wyjazdem!

Składniki

* 4 ½ filiżanki mąki

* 3 łyżki proszku do pieczenia

* 2 łyżeczki soli

* 1 filiżanka nietłustego mleka w proszku

* 3 łyżki cukru

* 1 filiżanka masła lub margaryny

* 1 jajko

* 1 filiżanka wody

* Trochę chęci!

Jak je zrobić:

 

  1. Zmieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz jajka i wody, najlepiej w blenderze.

  2. Dwie filiżanki powstałej mieszanki przenosimy do słoika. W pokojowej temperaturze przetrwa nawet do sześciu tygodni.

  3. Do miski rozbijamy jajko i wodę, mieszamy aż będzie jednolite.

  4. Powyższą mieszaninę przechowujemy w słoiku. Trzeba włożyć ją do lodówki aż do momentu, w którym wyjedziemy na wycieczkę, a po wyjęciu przenieść do lodówki (bądź torby termoizolacyjnej służącej taką rolę).

  5. Kiedy jesteśmy już gotowi aby zrobić naleśniki, mieszamy ze sobą nasze dwie różne mieszanki aż do momentu, kiedy nie będzie żadnych grudek.

  6. Odpowiednie ilości przelewamy do rondla trzymanego nad ogniskiem. Gotujemy około pięć minut, po czym obracamy naleśnik na drugą stronę. I gotowe!

PRÓBOWALIŚCIE JUŻ?

Liczba głosujących: 0

Czytaj więcej
Udostępnij znajomym