05.07.2017 14:14

Ludzie naprawdę to jedzą! 5 najdziwniejszych rzeczy, jakich można spróbować w podróży

KATEGORIA: CIEKAWOSTKI
1294
KATEGORIA: CIEKAWOSTKI

Mawia się, że podróże kształcą, również pod kątem kulinarnym. W trakcie wakacji chętnie sięgamy po lokalne dania, by poznać nowe smaki. Jednak niektóre potrawy jedzone przez lokalnych mieszkańców mogą budzić odrazę i zdziwienie. 

Durian

Ten niepozorny owoc wzbudza sporo emocji. Jest naprawdę bardzo smaczny i uwielbiany w Azji (przygotuje się z niego desery, m.in. lody czy inne słodycze). Ma jednak jedną, zasadniczą wadę. Okropnie śmierdzi! Jego zapach jest nie do zniesienia i w wielu krajach obowiązują zakazy przewożenia go w środkach komunikacji publicznej, a także wnoszenia na pokład samolotu. 

Balut

To mocno kontrowersyjne danie znaleźć można m.in. w Wietnamie, Kambodży czy Filipinach, gdzie jest potrawą narodową. To gotowane, najczęściej kacze jajo, wewnątrz którego znajduje się całkowicie ukształtowany ptasi zarodek (ma zarówno skrzydła, jak i dziób). Balut zjada się w całości i o ile Filipińczycy się nim zachwycają, o tyle dla większości turystów stanowi ono spore wyzwanie, zarówno wizualne, jak i smakowe. 

Kopi Luwak

Najdroższa i najlepsza kawa świata. Pochodzi z Azji, ale coraz częściej dostępna jest również w Polsce. Co jest w niej takiego niezwykłego? Otóż ziarna kakaowca, z których powstaje Kopi Luwak, pozyskiwane są z odchodów m.in. łaskunów, czyli niewielkich, drapieżnych ssaków zamieszkujących lasy tropikalne. Zwierzęta te nie trawią ziaren, lecz pod wpływem kwasów żołądkowych, zmieniają się ich walory smakowa. Dzięki temu Kopi Luwak jest taki wyjątkowy!

Ryba Fugu

Danie, którego zjedzenie może grozić śmiercią? Nie brzmi zbyt dobrze? A jednak sporo osób wybierając się np. do Japonii marzy o zjedzeniu ryby Fugu. Dobrze oprawiona ryba nie stanowi zagrożenia, jednak wystarczy, że kucharz popełni błąd, a stanie się śmiertelnie trująca. Bowiem w jej wątrobie oraz narządach płciowych odkładają się toksyny. Jeśli zostaną odpowiednio usunięte, wtedy można jeść Fugu bez obaw. Gorzej, gdy kucharzowi omsknie się nóż. Wtedy zawarte w rybie toksyny doprowadzają do paraliżu mięśni, a człowiek ostatecznie umiera z uduszenia. 

Surströmming

Pod tą enigmatyczną nazwą kryją się sfermentowane śledzie, będące bardzo popularne w Szwecji. Smakują wybitnie, jednak ich zapach jest tak obrzydliwy, że część osób otwiera je pod wodą lub w z dala od zamkniętych pomieszczeń. 

Czytaj więcej
Udostępnij znajomym