15.01.2017 19:20

10 najbardziej szkodliwych pasożytów występujących w żywności

KATEGORIA: CIEKAWOSTKI
16347
KATEGORIA: CIEKAWOSTKI
Wydaje ci się, że pasożyty w produktach żywnościowych to problem turystów, którzy wybierają się na wakacje do egzotycznych krajów? Niestety, globalizacja doprowadziła do tego, że rozmaite paskudztwa znajdują się nawet w tym, co jadasz na co dzień.

Tasiemiec uzbrojony

Taenia solium, znany również jako tasiemiec uzbrojony, mierzy do 10m długości. To jeden z największych pasożytów występujących u człowieka. Infekcja następuje poprzez spożycie niedogotowanej wieprzowiny, która zawiera larwy tasiemca. Następnie larwy wykluwają się w żołądku, gdzie tasiemiec szybko dojrzewa. Pasożyt osadza się w jelicie, i żywi się pokarmem spożywanym przez „gospodarza”.   Głównym objawem choroby jest niedożywienie, gdyż tasiemiec rywalizuje z człowiekiem o pokarm. Niekiedy infekcja następuje w wyniku spożycia jaj tasiemca, które najpierw krążą po organizmie, by następnie przekształcić się w larwy. Osadzenie się larwy w centralnym układzie nerwowym może być przyczyną napadów epileptycznych.

Tasiemiec Granulosus

Echinococcus granulosus, to również rodzaj tasiemca. Osiąga jedynie 3-7mm długości. Jest przyczyną choroby zwanej bąblowicą (echinokokozą). Przenosi się przez zwierzęta mięsożerne (zwykle psy), jak również owce i inne zwierzęta hodowlane. Zakażenie u człowieka następuje przez spożycie żywności skażonej w wyniku kontaktu z psimi odchodami zawierającymi jaja tasiemca. Może też być skutkiem bezpośredniego kontaktu z jajami bądź ze skażoną glebą. Jaja tego tasiemca są odporne na bardzo niskie temperatury.   Co rok na świecie odnotowuje się ponad milion przypadków echinokokozy, głównie w rejonach gdzie żywy inwentarz ma bliski kontakt z psami. Gdy jaja trafią do organizmu człowieka, pasożyt migruje, przede wszystkim do wątroby. Tam tworzą się torbiele, które bardzo długo dojrzewają. Od momentu zakażenia do wystąpienia pierwszych objawów może upłynąć nawet kilka lat. Pęknięcie torbieli pełnej larw jest bardzo niebezpieczne i może spowodować śmiertelny szok dla organizmu.

Włosień kręty

Włosień kręty to wewnątrzkomórkowy nicień wywołujący chorobę zwaną włośnicą. Jest to infekcja mięśni, spowodowana spożyciem surowej lub niedogotowanej wieprzowiny albo produktów pochodzenia wieprzowego, np. wędzonej kiełbasy. Pasożyt ten może również występować w dziczyźnie.   W zakażonym mięsie znajdują się niewidoczne dla oka torbiele zawierające larwy. Gdy spożyte mięso jest trawione, larwy dojrzewają. Następnie dojrzałe osobniki łączą się w pary i produkują tysiące nowych larw, które osadzają się w tkance mięśniowej. Tam otorbiają się i czekają, aż ich obecny żywiciel zostanie zjedzony.

Pierwotniak (Toxoplasma gondii)

Toxoplasma gondii, to gatunek chorobotwórczego pierwotniaka. Na infekcję narażone są praktycznie wszystkie ciepłokrwiste zwierzęta, ale pierwotniak przenoszony jest zwykle przez koty i gryzonie. Występuje w większości krajów, w zależności od regionu, odnotowuje się od 10 do 80% zakażeń wśród ludzi. Pasożyt ten zwykle pozostaje w stanie uśpienia w organizmie żywiciela – większość zakażonych ludzi nie ma żadnych objawów i nie jest świadoma zagrożenia.   Poważne problemy mogą wystąpić u zakażonych ciężarnych kobiet, ponieważ pasożyt może przeniknąć przez łożysko i doprowadzić do uszkodzeń płodu, a nawet do poronienia. Dlatego też ciężarne kobiety powinny unikać np. czyszczenia kuwety. Kolejną grupą ryzyka są osoby z zaburzeniami układu odpornościowego, np. chorujący na AIDS i HIV czy pacjenci po transplantacji – u takich osób pasożyt może rozmnażać się w sposób niekontrolowany.

Tasiemiec multilocularis.

Echinococcus multilocularis, tasiemiec ten występuje coraz częściej w Ameryce Północnej i Europie. Przenosi się głównie przez lisy i małe gryzonie, a także przez psy i koty. U ludzi wywołuje echinokokozę, w wyniku której tworzą się torbiele w organach wewnętrznych. Torbiele rozprzestrzeniają się w organizmie niczym nowotwór i nieleczone mogą prowadzić do śmierci.   Na infekcję tego typu tasiemcem narażeni są myśliwi, którzy mają styczność z zainfekowanym mięsem lisa. Do infekcji może również dojść przy zbieraniu grzybów lub jagód skażonych odchodami lisa.

Pierwotniak (Cryptosporidium spp)

Cryptosporidium spp to pierwotniak przenoszony głównie przez skażoną wodę lub myty w takiej wodzie pokarm. W wielu przypadkach do zakażenia pacjenta dochodziło poprzez spożycie niepasteryzowanego cydru, mleka lub małż.   Pasożyt ten występuje na całym świecie. Do infekcji często dochodzi w wyniku skażenia wody fekaliami zwierząt hodowlanych. U osób w dobrym stanie zdrowia zakażenie tym pasożytem objawia się biegunką, która z czasem ustępuje. Zaleca się dokładne mycie warzyw i owoców.

Pierwotniak - Pełzak czerwonki

Pierwotniak ten atakuje przewód pokarmowy i wywołuje chorobę zwaną czerwonką pełzakową. Choroba objawia się krwawą biegunką i bólami brzucha. Może stanowić zagrożenie dla życia.   Rozprzestrzenianie się pasożyta skutkuje powstaniem ropni w wątrobie i innych organach wewnętrznych, co może prowadzić do poważnych powikłań.

Robak płaski (Opisthorchiidae)

To rodzina tzw. robaków płaskich występujących głównie w Azji południowo-wschodniej, Europie i Rosji. Do infekcji dochodzi w wyniku spożycia surowych lub niedogotowanych ryb słodkowodnych, wcześniej zakażonych w wyniku zjedzenia ślimaków. Obecne w mięsie ryby larwy rozwijają się w organizmie człowieka w dorosłe osobniki, które osadzają się w drogach żółciowych i woreczku żółciowym. Następnie pasożyt składa jaja, które są wydalane z organizmu. Już poza organizmem z jaj wykluwają się młode osobniki które, po dotarciu do źródła słodkiej wody, infekują ślimaki.   Zainfekowane mogą być również bezpańskie psy I koty. Długotrwała infekcja może być przyczyną raka wątroby i dróg żółciowych. Infekcji może zapobiec jedynie zamrażanie lub gotowanie ryb.

Glista ludzka

To największe i najczęściej występujące u człowieka pasożyty z rodziny nicieni, osiągają do 35 cm długości. Po spożyciu jaj, w jelitach wykluwają się larwy, które z krwią przenoszą się do płuc i drogami oddechowymi do gardła. Następnie zostają połknięte, wędrują do żołądka i z powrotem do jelit, gdzie rozwijają się w dorosłe osobniki.   Każda samica glisty produkuje setki tysięcy jaj dziennie, które są wydalane, w wyniku czego dochodzi do dalszego skażenia środowiska i rozprzestrzeniania się choroby. Inny gatunek, glista świńska, również może przenosić się na ludzi. Objawy zależne są od liczby glist obecnych w organizmie. Duże glisty mogą powodować zator jelitowy.

Świdrowiec amerykański

To pierwotniak wywołujący chorobę Chagasa. Choroba rozwija się powoli, a pasożyt stopniowo infekuje różne komórki organizmu, w tym komórki serca. Przez wiele lat choroba może przebiegać w zasadzie bezobjawowo, w końcu prowadzi do poważnych problemów z sercem lub jelitami, czasem nawet do śmierci.   Do infekcji dochodzi zwykle w wyniku kontaktu z odchodami pluskwiaka – owada żywiącego się ludzką krwią. Po ukąszeniu człowieka, pluskwiak defekuje na skórę. Gdy człowiek drapie podrażnioną skórę, wprowadza odchody pluskwiaka do rany po ukąszeniu. Zakażenie może również nastąpić w wyniku spożycia pokarmu, np. owoców, skażonych odchodami pluskwiaka.
Czytaj więcej
Udostępnij znajomym